Skip to main content

Huumeriippuvuus

Huumeriippuvuus on sairaus, joka vaikuttaa ihmisen ajatteluun, tunteisiin ja käyttäytymiseen. Huumeriippuvuus muuttaa aivojen toimintaa aiheuttaen ihmisen kyvyttömyyden kontrolloida päihteiden käyttöään mukaan lukien lailliset, sekä laittomat päihteet. Kontrollikyvyn menettämisen lisäksi huumeriippuvuuteen kuuluu myös päihteiden käytön jatkuminen haitallisista seurauksista huolimatta. Huumeriippuvuus määritellään krooniseksi ja eteneväksi sairaudeksi. Hoito- ohjelmassamme emme jaottele huumeita vaarallisiin tai turvallisiin aineisiin.

Alkoholi, reseptilääkkeet, sekä kannabis ovat myös riippuvuutta ylläpitäviä päihteitä.

Huumeriippuvuus syntyy yleensä kokeilun myötä ja mahdollisten ympäristötekijöiden vaikutuksesta käytön lisääntyessä hiljalleen. Toisilla ihmisillä riippuvuus saattaa kehittyä voimakkaiden kipulääkkeiden myötä.

Riippuvuuden syntyminen on yksilöllistä. Toiset ihmiset ovat herkempiä riippuvuudelle, kuin toiset ja toisiin päihteisiin saattaa riippuvuus kehittyä nopeammin. Huumeriippuvuuden syntymiseen vaikuttaa oleellisesti aivojen mielihyväkeskuksen reagoiminen huumeen vaikutukseen. Riippuvuuden edetessä aineen tuottama mielihyväkokemus heikkenee ja ihminen tarvitsee isomman annoksen halutun vaikutuksen saavuttamiseksi. Ajan kuluessa addikti tarvitsee isomman annoksen saadakseen ”normaalin olotilan” ja elämä ilman päihteitä tuntuu erittäin vaikealta. Huumeidenkäytön lopettamisyritykset saattavat aiheuttaa voimakasta himoa huumeisiin ja kivuliaita vieroitusoireita.

Aivojen toipuminen huumeriippuvuudesta vaatii usein hoitoa ja hoitojaksojen tulisi olla riittävän pitkiä parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

{Minnesota-hoito} {Rehab365}