Artikkelit

Ota yhteyttä »

Dr Jekyll ja Mr Hyde vol 2 – riippuvuuspersoonallisuus

 

Riippuvuudesta toipuminen alkaa ongelman tiedostamisesta ja hyväksymisestä. Usein ymmärryksemme ongelmasta syvenee asteittain. Aloitamme myöntämällä päihteiden käytön hallitsemattomuuden ja päihteiden aiheuttamat ongelmat elämäämme. Toipumisohjelmassa edetessämme ymmärryksemme addiktiosairaudesta ja muutostarpeistamme syvenee.

Minulle päihderiippuvuuden myöntäminen oli helppoa. Ollessani ensimmäisellä päihdehoitojaksollani ymmärsin, että en voi käyttää mitään päihteitä. Rakastin liikaa huumeita kyetäkseni hallitsemaan niiden käyttöä ja alkoholin näin porttipäihteenä huumeiden käyttöön. Totuuden myöntäminen oli helppoa, mutta hyväksyminen pirun vaikeaa. Toipuminen mahdollistui vasta hyväksyttyäni raittiuden ratkaisuksi ongelmiini.  

Nykyään olen kiitollinen addiktioni ehdottomuudesta. Tiedän, että minulta ei löydy eväitä kontrolloituun päihteiden käyttöön! Kaikki tai ei mitään -mentaliteetti on osa addiktiotani. Päihteistä pidättäytyminen on minulle paljon helpompaa, kuin ”saunakaljojen” juominen. Kuka hitto haluaa juoda kaksi saunakaljaa ja mitä iloa niistä on?!?! Elektrolyyttijuoma on paljon parempi vaihtoehto saunajuomaksi. 

Aiemmat unelmani loppumattomasta huumemäärästä ja helposta elämästä vaihtuivat raittiin elämän tarjoamaan vakauteen ja turvallisuuteen. Huumeaddikti unelmoi kivuttomasta ja vaivattomasta elämästä. Helppouden ja vaivattomuuden unelma syrjäyttää työtä ja ponnisteluja vaativan ihmissuhteiden ylläpitämisen sekä merkityksellisen elämän. Päihteet, uhkapelit, ruoka ja nettiporno tarjoavat vaivattoman tavan kontrolloida tunne-elämää.

Nykyään elämäni on helpompaa. Tiedostan olevani herkästi addiktoituva ihminen. Mielelläni tarttuisin kaikkeen nopeaa mielihyvää tai helpotusta tarjoavaan toimintaan. Tiedostan myös, ettei mikään määrä mielihyvää ole minulle tarpeeksi. Lopputuloksena on aina merkityksettömyys, masennus, ikävystyminen ja suru. 

Olen myös taipuvainen suorittamiseen. Suorittaminen on minulle välttämiskäyttäytymistä ja tapa kontrolloida elämääni. Aktiivinen elämä on turvallista: Se tuottaa merkityksellisyyden ja arvokkuuden tunteita. Vapaapäivät ja lomat ovat minulle haastavia, koska pysähtyminen aiheuttaa syyllisyyden ja huonommuuden tunteita. Tämä on yksi esimerkki persoonallisuuteni ristiriitaisuuksista. Kaipaan mielenrauhaa ja lepoa, mutta samalla koen niistä syyllisyyttä.   

Taipumus ehdottomuuteen ja suorittamiseen ovat olleet minussa nuoresta asti. Pelatessani nuorena jalkapalloa ja kilpaillessani biljardissa elämäni pyöri ainoastaan niiden ympärilläni. Arvioin ihmisarvoani suoritusten perusteella. Onnistuessani rakastin itseäni pienen hetken. Epäonnistuessani inhosin itseäni. 

Koska kontrolliin taipuvaiselle ihmiselle suoritukset ovat ihmisarvon mittari, jokainen hetki pitää suorittaa parhaalla mahdollisella tavalla, eli tehokkaasti!

Lopputuloksena on ahdistus, pelko ja turvattomuus.  

Voit kuunnella lisää riippuvuuspersoonallisuudesta Syvällä-podcastin jaksoista Dr Jekyll ja Mr Hyde vol 1–3.

Lue myös: Osa 1: Dr Jekyll ja Mr Hyde – riippuvuuspersonallisuuden syntyminen

Esitteet ja julkaisut »

Videot »

Artikkelit »

Soita 041 313 5580

Olemme avoinna klo 08.00–20.00

Päihde- ja peli­riippuvuus­info

Perjantaisin klo 17.30 alkaen
Tilaisuus vaatii ilmoittautumisen ennakkoon: info@rehab365.fi
Voit osallistua paikan päällä Rymättylässä tai liittyä Zoomin kautta tästä.

Katso kaikki infot »

Haluatko jutella?

Varaa ilmainen 30 minuutin puhelinaika.

Ajan voit varata arkisin klo 07.00,11.30,16.30 tai 21.00.
Ilmainen puhelintapaaminen on tarkoitettu riippuvuudesta kärsiville sekä heidän läheisilleen.

Varaa ilmainen puhelinaika tästä »
Soita